fbpx

Basur (Hemoroid) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İçindekiler

Basur Nedir?

Ben Denizli Fizyorad Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Doktoru İmdat Koçberber. Tarafıma, basur hastalığı ile ilgili pek çok soru geldiği için basur hakkında bir yazı yazmak istedim. Eğer sizlerin de aklına sağlığınızla ilgili herhangi bir soru takılıyorsa içeriğimizin altında bulunan yorumlar kısmından bana sorularınızı iletebilirsiniz.

Basur nedir, sorusunun detaylı cevabına gelecek olursak; basur (hemoroid) halk arasında mayasıl adıyla da bilinmektedir. Anüs bölgesinde ve rektum bölgesinin alt kısmında bulunan damarlardaki genişleme ve de şişme gibi olaylar, hemoroid oluşumunu tetikler. Hemoroid rahatsızlığı genel olarak insanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir.

Basur Neden Olur?

Basurun oluşmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin birkaçı;

  1. Dışkının zorlanarak yapılması (kabızlık), hemoroidlerin oluşmasını tetikleyebilir.
  2. Gün içerisinde fazla sayıda dışkılama (ishal), anüs çevresindeki damarları tahriş eder ve bu da rahatsızlığın oluşmasını tetikleyebilir.
  3. Uzun süreli ayakta durma veya uzun süreli oturma, kan dolaşımının azalmasına sebebiyet verir. Kan dolaşımının azalması, hastalığı tetikleyen bir diğer unsurdur.
  4. Fazla kilo, pelvis ve rektum bölgesine ekstra baskı yapacağından bu durum da hemoroid oluşumuna sebebiyet verebilir.
  5. Ağır kaldırma, karında iç basınca neden olur. Karın iç basıncı da hemoroidi tetiklemesi olası bir diğer durumdur.

Basur Nasıl Tedavi Edilir?

Basurun tedavisi, hastalığın evresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hemoroid tedavisinde sıklıkla kullanılan 3 metot aşağıdaki gibidir:

1. Konservatif Tedavi Yöntemleri

Konservatif tedavi yöntemleriyle hemoroid sorununu çözmek mümkündür. Bu yöntemleri önerdiğim hastalarımın hemoroid sorunları başlangıç seviyesindedir. Yöntemleri uygulayacağım hastalarımın diyet ve yaşam tarzında değişikliklere gitmesi gerekmektedir. Diyet ve yaşam tarzında değişikliklere ek olarak; topikal ve oral tedavilerle de süreç desteklenmektedir. Aynı zamanda hastanın hijyen ve bakımına da daha çok dikkat etmesi, konservatif tedavi yöntemlerinin başarısı açısından oldukça önemli olmaktadır.

2. Minimal İnvaziv

Orta düzey basur sorunu olan hastalarımın tedavisini, minimal invaziv adı verilen prosedürler ile yapmaktayım. Minimal invaziv prosedürleri:

  • Lastik bant ligasyonuyla hemoroidlerin kan akışının kesilmesi,
  • Skleroterapiyle hemoroidlerin içine kimyasal çözelti enjekte etmek,
  • Elektrokoagülasyonla hemoroidlere elektrik akımı vermek ve onların küçülmesini sağlamak,
  • Lazer tedavisiyle hemoroidlerin küçülmesini sağlamak,

ve benzeri yöntemlerden oluşan tedavi yöntemidir.

3. Cerrahi Müdehale

Cerrahi müdahale gerektiren basur durumları, genellikle hastalığın en ileri seviyeleridir. Cerrahi müdahaleyi uygun gördüğüm hastalarım, genellikle öncesinde diğer tedavi yöntemlerine olumsuz cevap vermiş olanlardır.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Birazdan okuyacağınız belirtiler sizlerde varsa Denizli Genel Cerrahi Doktoru olarak bana gelip muayane olabilir basurunuz olup olmaığına kesin emin olabilirsiniz. Hemoroid rahatsızlığı temel olarak iki farklı kısımda incelenmelidir. Çünkü her iki kısmın belirtileri birbirinden farklıdır. İlk kısım iç hemoroid, ikinci kısımsa dış hemoroid olarak adlandırılır.

İç Hemoroid Belirtileri:

  1. Dışkılama sırasında oluşan kanama.
  2. Dışkılama bitiminde oluşan ağrı veya rahatsızlık hissi.
  3. Dışkı veya mukus kaçırma.
  4. Tahriş ve kaşıntı.

Dış Hemoroid Belirtileri:

  1. Anüs çevresindeki yoğun ağrı (otururken veya dışkılama sırasında ağrının artması).
  2. Anüs çevresinin sert ve de şiş olma durumu.
  3. Anüste veya çevresinde kanama meydana gelmesi.
  4. Anüs çevresinde kaşıntı veya yanma hissi.

Basurun Ortak Belirtileri:

Hem iç hem de dış hemoroid için gözlemlenebilen bazı ortak özellikler de vardır. Bunlar sırasıyla; anüs çevresinde şişlik, mukuslu akıntı ve hissedilen kitle/kitlelerdir.

Basur Evde Nasıl Geçer?

Basur problemini evde çözmek için çeşitli yöntemlere başvurmak mümkündür. Hemoroidinizi evde tedavi etmek istiyorsanız, sizlere aşağıda vereceğim yöntemleri deneyebilirsiniz. Sorununuzun çözülmemesi veya sorununuzun uzman kontrolünde çözülmesini isterseniz, hastanemizin Genel Cerrahi bölümünden kontrol ve tedavi için randevu alabilirsiniz.

Diyet Değişikliği

Basur sorununu çözmek istiyorsanız, diyetinizde değişikliğe gitmeniz oldukça etkili olabilir. Lifli gıdalar tüketmeye özen göstermeli ve tükettiğiniz günlük su miktarının yeterli olduğuna emin olmalısınız. Lifli gıdalar tüketmek kabızlığınızı önlerken bol miktarda su içmek de sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.

Sıcak Suda Oturma

Gün içerisinde 10 ila 15 dakikalık süreler arasında sıcak suya oturmak anüs çevresinde oluşan şişliğin azalmasına ve ağrının geçmesine yardımcı olabilir.

Kremler, Merhemler ve Soğuk Kompres

Eczanelerden, reçetesiz satılan basur kremleri ve fitilleri kullanarak sorununuzu çözmeyi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda merhemler de tedavi süresinde sizlere yardımcı olacaktır. Bunlar hemoroidin sebebiyet verdiği kaşıntı, ağrı ve şişme gibi sorunları azaltmaktadır.

Eğer anüs çevrenizde yoğun şekilde şişlik bulunuyorsa soğuk kompresle şişliği azaltmanız da mümkün.

Tuvalet Alışkanlıkları

Tuvalete çıktığınız zaman (dışkı yaparken), kendinizi zorlamaktan olabildiğince kaçınmanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda dışkınız geldiğinde onu bekletmemeniz de oldukça önemlidir.

Egzersiz Yapın

Düzenli olarak egzersiz yapmanız, bağırsak hareketlerini düzenleyerek basur sorununa iyi gelmektedir.

Basur ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular:

Basur hakkında sizlerin aklında bulunan tüm sorulara yanıt vermek adına bu bölümde bana sıkça sorduğunuz diğer sorulara yanıt verdim. Eğer aklınızda halen sorular bulunuyorsa yorumlar kısmından bana sormayı unutmayınız.

Her Basur Hastası Ameliyat Olmalı Mıdır?

Hayır, her basur rahatsızlığının ameliyatla tedavi olması gerekmez. Ameliyatla tedavi olması gereken hastalar, genellikle diğer tedavi yöntemleriyle hemoroid sorununu çözememiş hastalardır.

Basur Hastalığı ile Hangi Doktor (Branş) İlgilenir?

Basur (hemoroid) rahatsızlığıyla genel cerrahi doktorları ilgilenmekte ve tedavilerini gerçekleştirmektedir.

Basur Bulaşıcı Mıdır?

Hayır, hemoroid kişiden kişiye bulaşan bir hastalık/rahatsızlık değildir.

Basur Hastalığı Öldürür Mü?

Hayır, hemoroid rahatsızlığı doğrudan ölümcül etkilere sebebiyet veren bir hastalık tipi değildir.

Basur Ameliyatı Sonrası Tuvalet Tutamama Görülür Mü?

Nadiren olsa bile, basur ameliyatı sonrasında tuvalet tutatama komplikasyonu gözükebilir. Bu gibi durumlarda endişe etmemek ve herhangi bir sorun olup olmadığını anlamamak için hekiminize başvurabilirsiniz.

Kaynakça

1 Dakikada Basur

Basur – Vikipedi (wikipedia.org)

Diseases of the Colon & Rectum (lww.com)

Servisler
08.00-18.00
Acil Servis
7/24
Sıra Beklemeyin!

Randevu alın, sizi hastanemizde ağırlayalım.

Op. Dr. İmdat Koçberber

Genel Cerrahi Uzmanı

Servisler
08.00-18.00
Acil Servis
7/24
Sıra Beklemeyin!

Randevu alın, sizi hastanemizde ağırlayalım.

Uzmanlarımızdan 30 Saniyede Randevu Alın!

Hangi Bölümden Randevu Almak İstiyorsunuz?
 1968 yılında Çal/Denizli de doğdum.İlkokulu Bekilli’de, ortaokulu parasız yatılı olarak Denizli’de, liseyi TÜBİTAK bursuyla İzmir Atatürk Lisesİ’nde okudum. 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladım ve 1991 yılında mezun oldum. Mecburi hizmetimi Çorum İli Laçin İlçesi Sağlık Ocağı’nda tamamladım. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda  genel cerrahi ihtisasımı yaptım. 2001 yılında Tavas Devlet Hastanesi’ne atandım. Onyıl süre ile bu hastanede Başhekimlik yaptım. 2011 yılında Buldan Göğüs  Hastalıkları Hastanesi’ne atandım. Kamuda çalıştığım sürede; modern tıbbın yeniliklerini uygulayan, hasta memnuniyetini önceleyen, ekip çalışmasını temel alan bir anlayışla otuzbinin üzerinde  operasyon yaptım. 2021 yılında emekli olarak Beymer Tıp Merkezi’nde  göreve başladım. Evliyim iki kız çocuğu sahibiyim.
 
Uzmanlık Alanları
  • Tiroid Hastalıkları
  • Meme Hastalıkları
  • Safra Kesesi Hastalıkları
  • Fıtıklar
  • Apandix Hastalıkları
  • Anal Bölge Hastalıkları
  • Mide Hastalıkları
  • Kalın Barsak ve İnce Barsak Hastalıkları
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Cilt ve Ciltaltı Kitleleri
  • Tırnak Bozuklukları
  • Sünnet – Acil Cerrahi Operasyonlar
× Whastapp